Pięć najdziwniejszych restauracji na świecie

Pięć najdziwniejszych restauracji na świecie

2014-09-29 0 przez Kasia Stania

Spędzając urlop w najdalszych zakątkach ziemskiego globu, powinniśmy także zatroszczyć się o dobro naszego żołądka. Kuchnia danego regionu nie wszystkim może przypaść do gustu. W restauracjach często więc znajdziemy jedzenie typowo europejskie, do którego nasz organizm przyzwyczajony jest od lat. Niemniej jednak, odwiedzając lokalne restauracje czasami może zaskoczyć nas wygląd danego miejsca oraz sposób podawania poszczególnych potraw.

Jak wiadomo im bardziej oryginalna restauracja, tym więcej zaciekawionych klientów będzie do niej zaglądało. Właściciele takich miejsc robią więc co tylko w ich mocy, aby wyróżnić się na tle innych tego typu lokali. Poznajcie zatem pięć najdziwniejszych restauracji na świecie, które sprawią, że Wasz pobyt tam z pewnością zaliczycie do najlepszych przygód w życiu.

Jesteśmy przekonani, że nigdy nie spożywaliście posiłku w restauracji kanibalistycznej. Bez obaw, wbrew przesłaniu jakie niesie za sobą jej nazwa, w restauracji tej nie serwuje się dań przygotowanych z ciała ludzkiego. Tego typu lokal znajdziemy w centrum Tokio. Główną potrawą jaką możemy tu zamówić jest sushi. Jest ono jednak stworzone na wzór kobiecego ciała. Potrawa ta serwowana jest na stole podobnym do stołu chirurgicznego. Wnętrze tego sushi uformowane jest na wzór ludzkich narządów, a specjalny czerwony sos przypomina ludzką krew.

Specyficznym miejscem jest także restauracja typu wc zlokalizowana na Tajwanie. Potrawy spożywa się tutaj z naczyń o kształcie muszli klozetowych. Generalnie cały wystrój restauracji przypomina jedną wielką łazienkę. Goście zasiadają tutaj przy stołach powstałych z wanien, a ściany wyłożone są typowymi łazienkowymi płytkami. Oświetlenie dają natomiast lampy w kształcie pisuarów.

Oryginalną restauracją jest niewątpliwie azjatycka restauracja w której posiłki spożywa się po ciemku. Lokal ten zlokalizowany jest w Pekinie. Delikatne światło znajdziemy jedynie w holu wejściowym. Stamtąd jesteśmy prowadzeni przez kelnerów do wnętrza lokalu, w którym panuje całkowita ciemność. Kelnerzy wyposażeni są gogle noktowizyjne, dzięki którym są w stanie donieść posiłek do właściwego stolika. Goście nie mogą natomiast używać żadnego źródła światła, nawet jeśli byłby to telefon komórkowy. Wyłączenie wzroku pozwala na lepsze funkcjonowanie innych zmysłów. Oznacza to, że lepiej czujemy smak potraw i możemy się nim delektować.

Miłośnikom restauracji z pięknymi widokami z pewnością spodoba się podniebna belgijska restauracja. Potrawy będziemy tu spożywać na wysokości 45 metrów. Jednorazowo w restauracji zmieszczą się dwadzieścia dwie osoby. Dużym ułatwieniem jest fakt, że dystansu do góry nie trzeba pokonywać na własnych nogach. Restauracja podnoszona jest bowiem przy pomocy specjalnego dźwigu. Widoki z pewnością są niezapomniane, jednak osoby borykające się z lękiem wysokości nie koniecznie będą tam czerpać przyjemność z jedzenia.

Skoro możemy spożywać posiłki nad ziemią, równie dobrze można to robić także pod wodą. Tym założeniem kierują się twórcy pierwszej podwodnej restauracji na Malediwach. Jest ona usytuowana pięć metrów pod powierzchnią Oceanu Indyjskiego. Przeźroczyste ściany umożliwiają gościom podziwianie przepięknej rafy koralowej. Jednorazowo w miejscu tym zmieści się czternaście osób. Restauracja posiada również znakomite zaplecze noclegowe.

Wypad do którejś z powyższych restauracji stanowi znakomite urozmaicenie urlopu. Musimy jednak przygotować się że posiłki w takich miejscach będą jednak dla nas sporym wydatkiem finansowym.

Udostępnij ten post na: