Pięć najdziwniejszych potraw świata

Pięć najdziwniejszych potraw świata

2014-09-12 0 przez Kasia Stania

O tym, że podróże kształcą z pewnością nie trzeba nikogo przekonywać. Podczas różnorakich wyjazdów wzbogaca się również nasza wiedza z dziedziny kulinarnej. Przyzwyczajeni do domowych smaków, czasami niechętnie sięgamy po egzotyczne potrawy. Ich smak nie zawsze bowiem potrafi doskonale trafić w nasze podniebienie.

W internecie można znaleźć wiele przykładów potraw, które przez nas pojmowane są jako nadzwyczaj oryginalne i dziwne. Niekiedy są to również pojedyncze produkty, takie jak owoce lub warzywa, których smak chciałoby się jak najszybciej zapomnieć. Przeglądając takie zestawienia, postanowiliśmy wybrać pięć artykułów spożywczych, które naszym zdaniem zasługują na miano najdziwniejszych potraw na świecie.

Na pierwszym miejscu znalazł się owoc o nawie Durian. Na pewno spotkacie się z nim wybierając się w podróż do Azji Mniejszej. Durian potrafi osiągnąć taką olbrzymią wagę, że spadając z drzewa jest w stanie zabić człowieka. Smak miąższu w nim zawartego można porównać do zapachu zgniłych jaj. Na ubraniu woń ta potrafi utrzymywać się nawet przez kilka dni. Turyści raczej nie przepadają za spożywaniem tego produktu, natomiast wśród miejscowych stanowi on smakowitą przekąskę.

Kolejną specyficzną potrawą jest z pewnością żywa ośmiornica, znana w Korei Południowej jako sanakii. Kiedy zostanie nam ona podana w restauracji, prawdopodobnie będzie się jeszcze ruszać na talerzu. Co więcej, dzięki niezwykłej budowie organizmu może ona ponadto żyć w naszym żołądku. Spożywanie tej potrawy wymaga pokonania ogromnej bariery psychicznej oraz szczególnej ostrożności. Nieumiejętna degustacja może przyczynić się bowiem do uszkodzenia ścian przełyku oraz uduszenia.

Wielbicielom niekonwencjonalnych trunków polecamy natomiast krew węża. Można ją spożywać w dwojaki sposób: albo w stanie czystym albo pod postacią nalewki z wina ryżowego. Co ciekawe, gdy kupimy butelkę z tym płynem zobaczymy, że w środku wciąż pływa wąż, a płyn ma delikatne różowe zabarwienie, które powstaje wskutek upływu krwi z jego organizmu. Spożywanie tego trunku jest mocno kontrowersyjne, jednak według tamtejszej ludności posiada on doskonałe właściwości lecznicze.

W Chinach jedną z najbardziej luksusowych potraw jest zupa z ptasich gniazd. Dokładanie chodzi tu o gniazda ptaków zwanych Jerzykami. Zakładają one gniazda bardzo wysoko, w trudno dostępnych miejscach skalnych. Dotarcie do nich jest więc trudne i długotrwałe, a sama potrawa bardzo kosztowna. Według mieszkańców Chin danie to postrzegane jest jako doskonały afrodyzjak. Zawiera także wiele wartościowych dla organizmu pierwiastków i minerałów.

W tym samym rejonie Azji można spotkać się także z bardzo oryginalną zupą. W naszym języku określilibyśmy ją jako zupę z grzyba rosnącego w gąsienicy. Ten specyficzny gatunek grzyba lubi bowiem wrastać w żywą gąsienicę, prowadząc ostatecznie do jej uśmiercenia i mumifikacji. Tak powstała formę zazwyczaj poddaje się procesowi suszenia, a następnie na jej bazie przygotowuje wspomnianą wyżej zupę, podawaną wraz z gąsienicą.

Dania uważane przez nas za nadzwyczaj dziwaczne występują w każdym rejonie świata. U niektórych osób samo ich oglądanie powoduje odruch wymiotny, a spożycie jest praktycznie niewykonalne. Niemniej jednak, wybierając się w egzotyczną podróż dobrze jest mieć świadomość specyfiki tamtejszej kuchni.

Udostępnij ten post na: